Share, , , Google Plus, Reddit, Pinterest, StumbleUpon

Print

Posted in:

Infilling: Townhouses Proposed for St. Louis Place

Legacy Development’s Frank Chinnici is seeking approvals for seven townhouses on a .23-acre vacant site at 8 St. Louis Place, a one-block street south of Virginia Street between Main and Franklin.  The three-story townhomes will each contain a one-car garage and shared driveway access to St. Louis Place.  Wendel is designing the project that is located within the Allentown Historic District.

From the project application:

8 St. Louis Place is a narrow lot that also offers nice depth for the creation of an internal yard in which the townhomes will face. The building is “L” shaped and each of the end units will be masonry masses. The masonry intentionally faces St Louis Place, complementing the current neighborhood vernacular.

The St. Louis Place elevation is designed as a front façade, with well-proportioned punched window openings and a ground level front door. Brick detailing has been considered in a way that is not too overpowering or too ornate but with just enough character to blend this traditional material with many of the beautiful brick buildings in Allentown with a more contemporary methodology. Rectangular windows on the first two floors with arched top windows on the third floor is both a common and well accepted vocabulary in the neighborhood.

As you turn into the interior yard, the building mass changes to a more contemporary statement in both massing, materials and scale. This elevation has subtle differences at each townhome to articulate and identify a sense of pride in ownership through self-identification. With the inclusion of balconies on the second floor, we hope to reinforce the sense of community in this development.

The materials at the contemporary units will be cementitious or vinyl cladding varying in color and texture to help break up the larger mass, create interesting changes that reinforce self-identification within a set of design parameters that share a commonality and an underlying consistency.

Roof top terraces are also envisioned at all units which will create wonderful gathering space while adding an element of sustainability by adding permeable green roofs across the overall property footprint.

The project requires Variances to impervious surface maximums, rear and interior side yard setbacks, driveway width, build-to percentages, and to allow balconies.  The Zoning Board of Appeals will review the project at its meeting next Wednesday.

Written by Buffalo Rising

Buffalo Rising

Sometimes the authors at Buffalo Rising work on collaborative efforts in order to cover various events and stories. These posts can not be attributed to one single author, as it is a combined effort. Often times a formation of a post gets started by one writer and passed along to one or more writers before completion. At times there are author attributions at the end of one of these posts. Other times, “Buffalo Rising” is simply offered up as the creator of the article. In either case, the writing is original to Buffalo Rising.

View All Articles by Buffalo Rising
Hide Comments
Show Comments