Share, , , Google Plus, Reddit, Pinterest, StumbleUpon

Print

Posted in:

Elevator B needs your vote.

Tomorrow is the last day to cast your vote for Elevator B, a project that has gained a lot of international attention and is currently in second place in the Architizer A+ Awards for the Student Design/Build Project category (Popular Choice Award). That means that there is a last minute voting push to launch Elevator B into first place, and it’s up to all of us to help accomplish the goal. 
So come on Buffalo! Support this amazing project in the popular vote category. The Elevator B team has already accomplished the hard part… the team designed and built an incredibly significant and successful working structure that was selected as a Finalist in the Architizer A+ Awards for the Student Design/Build Project category. Now let’s take it one step further for them…
Following are project details from architizer.com:
Elevator B is an urban habitat for a colony of honeybees, which originally occupied a window in an abandoned office building in Buffalo, NY.  Relocating the colony of honeybees in Elevator B served as both a way to reoccupy the building, stimulate redevelopment of the site, and develop a new habitat for the bees.  Although not created for a specific client organization per se, Elevator B has generated a great deal of public curiosity because of the combination of the colony of honeybees, an interesting and a restricted-access site, and a well designed object.   

Elevator B is a 22-foot tall iconic gesture of the regeneration of Silo City, both environmentally and economically. The tower is a honeycombed steel structure, which was designed and built utilizing standard steel angle and tube sections.  The structure is sheathed in perforated stainless steel panels that were designed to protect the hive and it’s visitors from the wind, and allow for both solar gain and shading.

The bees are housed in a hexagonal cypress box with a laminated glass bottom through which the bees can be observed. This “beecab” provides protection, warmth and separates entry access between bees and humans.  Beekeepers gain access to the hive by lowering the bee cab.  This feature also caters to school groups that visit the site allowing children to get a close up view.  

Elevator B was designed, fabricated and installed in the Spring of 2012 by Courtney Creenan, Kyle Mastalinski, Daniel Nead, Scott Selin and Lisa Stern while students at the University at Buffalo School of Architecture and Planning.  The design was a result of a school-sponsored competition.  It began February 1, 2012 and concluded with the selection of Elevator B in April.  Construction took place after the team graduated in May and finished in June.

Credits: Scott Selin – Architect, Courtney Creenan – Architect, Kyle Mastalisnki – Architect, Lisa Stern – Architect, Dan Nead – Architect

Written by Buffalo Rising

Buffalo Rising

Sometimes the authors at Buffalo Rising work on collaborative efforts in order to cover various events and stories. These posts can not be attributed to one single author, as it is a combined effort. Often times a formation of a post gets started by one writer and passed along to one or more writers before completion. At times there are author attributions at the end of one of these posts. Other times, “Buffalo Rising” is simply offered up as the creator of the article. In either case, the writing is original to Buffalo Rising.

View All Articles by Buffalo Rising
Hide Comments
Show Comments